Nu outsourcar man inte längre till Indien för att det är billigt. Nu outsourcar man till Indien för att det är här kompetensen finns.
Så kan man sammanfatta intrycken från IT-konferensen i Bombay som jag kom hem från igår.
Cisco öppnade i november ett globaliseringscenter i Indien. De beräknar gå från ca 5 000 till 10 000 anställda i Indien de närmaste åren.
I torsdags träffade jag deras globaliseringschef och vice vd Wim Elfrink, en holländare som flyttat till Bangalore. Han radade upp ett antal skäl till varför Cisco väljer att satsa över en miljard dollar och lägga allt mer innovation i Indien:
* Indien är världens största fria marknad.
* År 2025 beräknas Indien vara en av världens 5 största ekonomier.
* Indien har högutbildad, engelskspråkig kompetens i stora antal.
* Landet har världens mest snabbväxande unga befolkning.
* Från Indien kan du nå 70 procent av världens befolkning inom 5 flygtimmar.
Bilen Tata Nano har enligt Elfrink satt Indien som innovationsnation på kartan. Tata Nano är inte billig för att den produceras i ett låglöneland, den är billig för att den är smart byggd.
Wim Elfrink har själv flyttat till Bangalore för att det är här den mest intressanta utvecklingen sker nu. Till Business Week har han tidigare sagt att ”I think that in the next decade India will be known for its IT expertise the way Saudi Arabia is now known for oil.”
Jag tror att han har helt rätt. Utvecklingen här är otrolig. Som Gabriel Mannheimer på outsourcing-företaget BombayWorks sa när jag intervjuade honom i tisdags: När man vant sig vid att jobba i en ekonomi med 9 procent tillväxt om året är det svårt att tänka sig att jobba i Europa igen. Jag börjar förstå vad han menar. Det är väldigt spännande och dynamiskt här.
Jag fick 20 minuters intervju med Wim Elfrink och skrev en grej för CIO Sweden utifrån det, publiceras på Cio.idg.se på måndag för den som är nyfiken.
För övrigt har jag bestämt mig för att åka tillbaka hit efter sommaren. Det finns för mycket att skriva om för att låta bli!
Och – några har undrat hur det gick med visitkorten. Det ordnade sig: familjen Minochers sekreterare beställde åt mig, och nästa dag kom en kille hit och lämnade de färdiga korten. Suveränt!
Senare tillägg: Här finns intervjun med Elfrink
Lämna ett svar