Nu är jag i Delhi, för att få godkänt på min ansökan om förlängt journalistvisum (den gick igenom, hurra!) och för att intervjua Ericssons Indien-vd Mats Granryd på fredag.
En sak jag verkligen gillar i Delhi är t-banan. Dels för att den byggdes av svenska Skanska, vilket jag är mallig över. Och dels för att den är så otroligt fräsch, sval och effektiv.
Gångarna är väldimensionerade, vagnarna alldeles nya, skyltarna digitaliserade och avgångarna kommer och går i tid. Det känns otroligt modernt, oindiskt om jag får säga så, och det är ett väldigt smidigt sätt att ta sig runt i stan. Man slipper förhandla med rickshaw-förarna, som är helt galna i Delhi.
MEN det finns en sak som brutalt påminner om att man fortfarande befinner sig i Indien. När man ska kliva av vid en välbefolkad station möts man av en kompakt vägg av människor som kraftfullt trycker sig in i vagnen.
Nej, det finns inga likheter med det fräcka sätt med vilket folk trycker på i Stockholms tunnelbana. Detta är riktiga, kraftfulla jag-blev-ihjälklämd-på-konserten-tryck. Alla, såväl 70-åriga tanter som män i välstruken skorta trycker på som om det låg en tiotusenlapp längst inne i vagnen och den som kommer först får behålla den.
Det enda man kan göra är att trycka tillbaka hårt och bestämt och strunta ifall det gör ont på någon. Annars kommer man aldrig ut.
I Indien är man inte lika van som vi vid att vara artig. När 1,2 miljarder människor ska samsas om utrymme, mat och jobb blir man tvungen att bli rätt bra på att ta för sig. Och i Delhi befinner jag mig i Indiens Italien – här är folk fräckare och gå-påigare än i softa södern.
För att lösa problemet har Delhis tunnelbana infört vakter som i rusningstrafik står vid varje dörröppning och ser till att folkmassan sköter sig. När det senaste tåget har försvunnit från spåren dirigerar vakterna de människor som är kvar i två olika köer, en vid varje sida av den position där dörrarna kommer att stanna. När tåget stannar får folk börja gå av i en fåra mittemellan de två köerna. Efter en kort paus dirigerar t-bane-folkvakten in de två köerna på var sin sida av den lilla tropp som är på väg ut ur vagnen. Arrangemanget syns i bilden ovan.
Anders says
Intressant! Tunnelbana är verkligen olika i olika delar av världen. I Tokyos tunnelbana trycker vakterna in folk i vagnarna när det är mycket folk. Kolla gärna in denna underbara kortfilm:
http://www.youtube.com/watch?v=IuMTMXlNEjQ
lisa says
Haha! Underbar video Anders!