Fick ett mejl av den blivande ekonomijournalisten Hanna Näslund. Hon vill ha tips om hur hon på bästa sätt lägger upp sista delen av sin utbildning för att lyckas inom sitt drömyrke: journalist, gärna med inriktning ekonomi.
Det finns helt klart fler än ett svar på Hannas funderingar. Det är inget självklart val. Vore kul om fler ekonomijournalister ville ge Hanna sina bästa råd!
Här är Hannas fråga:
Jag har sedan länge haft som mål att utbilda mig till och så småningom arbeta som journalist. På grund av en rad samverkande faktorer valde jag dock att läsa Ekonomprogrammet i Uppsala, studier som skulle ge mig de behörighetsgivande 60 poängen för Journalisthögskolan i Göteborg men som jag knappast hade för avsikt att slutföra. Nu sitter jag här med två alternativa vägar till en efterlängtad examen, men hur jag än vrider och vänder på det hela så verkar ingenting självklart. Kanske beror det också på att jag ständigt läser, hör och tar intryck av en bransch som verkar erbjuda allt annat än självklara vägar in. Men varför inte fråga en erfaren och livs levande journalist om råd?
Frågan är alltså. Hur gör jag på bästa sätt för att få arbeta med mitt drömyrke?
Alternativen är följande:
1. Som sedan länge planerat läsa Journalisthögskolan i Göteborg (två år, alternativt tre med master. en praktisk utbildning som ska ha bra rykte). Jag har isf utöver detta de kurser jag läst hittills dvs: Statskunskap A, Nationalekonomi A, Företagsekonomi A, Statistik för ekonomer 15 hp, och en introduktionskurs ”Ekonomi, företag och samhälle”.
2. Läsa klart ekonomiprogrammet (1 år kvar) och då ha Nationalekonomi som huvudämne (B och C-kurs inkl C-uppsats). Dessutom jobba ideellt som en av två redaktörer för den Studenttidning (ges i 5000 ex till Uppsalaekonomer) som jag idag skriver sporadiskt för. Därefter läsa en ett-årig masterutbildning i journalistik i Uppsala alternativt annan master.
Det ska tilläggas att jag inte varit på det klara med vilken sorts journalist jag vill bli, men att jag uppenbarligen har ett intresse för ekonomi och absolut skulle tycka att det var oerhört intressant att arbeta som ekonomijournalist. Frågan är bara om den ekonomiutbildning jag har hittills räcker och om jag isf ska satsa på att få en längre utbildning i just journalistik?
Här är mitt svar:
A) I grunden är det viktigast att du gör det som du går igång mest på. Vad får det att pirra i magen? Vad skulle du göra om du visste att du inte skulle misslyckas?
B) Rent strategiskt tror jag båda alternativen är bra. Men ska man verkligen granska det i sömmarna skulle jag överväga tre saker:
1) JMG har, som du också nämner, ett bra rykte. JMG, MKV och JMK är högst rankade skulle jag påstå – men för det påståendet har jag ingen vetenskaplig grund. I vissa regioner är lokala folkhögskolor väldigt väl ansedda, kanske till och med att föredra över högskolorna. Tex anses Skurup ha en mycket bra journalistutbildning, en åsikt som säkert finns i stora delar av landet men som framför allt märks på medier i Skåne.
2) Det absolut viktigaste för en karriär inom journalistiken är erfarenhet. Utbildning kommer i andra hand. Journalist är ett hantverksyrke. Att under utbildningstiden skriva och publicera sig är mycket bra, både för det du lär dig och för att ha arbetsprover att visa upp.
I vikten av erfarenhet ligger också att PRAKTIK är extremt viktigt. Den utbildning du väljer bör ha en längre tids praktik med i kursen.
Sidoinfo: När du gör praktik, se till att du hamnar på en dagstidning. Har du ingen dagstidningserfarenhet blir det svårt att komma in på en dagstidning efter utbildningen. (Förutsatt att du vill skriva – annars ska du skaffa praktik på nyheter i tv/radio, om det är vad du vill jobba med.) Och även om du inte vill jobba på dagstidning värderar nästan alla redaktioner, tidningar och chefer att man arbetat med dagliga nyheter, gärna på en lokaltidning. Eftersom de flesta chefer själva gått den vägen tycker de att det är den bästa vägen att gå.
3) Att kunna säga att du är civilekonom tror jag smäller rätt bra. Det är inte många journalister som har en civilekonomutbildning! Det är en klar konkurrensfördel som ekonomijournalist.
Jag skulle alltså rösta på alternativ 2.
Vad säger ni andra?
Per T says
Lisas råd stämmer! Mitt skulle vara: gå klart ekonomiutbildningen och skriiv för studenttidningen. Försök få sommarjobb på dagstidning, alt starta eller skriv för en blogg eller sajt med rätt inriktning. Engagera dig stenhårt i ämnet på olika sätt. Vill du gå JMG eller motsvarande, satsa på den 1-åriga pabyggnadskursen.
Lycka till!