Sen snart en vecka tillbaka befinner jag mig i Bukarest, Rumäniens huvudstad. Siddarth arbetar på Accenture här och jag jobbar på som vanligt – med artiklar inom internet och IT, och från nästa vecka ska jag skriva en bok om E-handel tillsammans med Urban Lindstedt.
Jag vet att jag borde blogga om bröllopet och en massa annat. Men först några snabba rader om Bukarest.
Det är en stor stad med svenska mått, över 2 miljoner invånare. Hela landet har cirka 22 miljoner invånare. ”Så det är ett stort land” sa killen som hämtade oss på flygplatsen. Siddarth bet sig i tungan så att killen fick fortsätta vara stolt över det.
Innan vi åkte hit fick jag höra att rumäner är väldigt trevliga, speciellt på landsbygden. Jag tycker att det stämmer även här i huvudstaden. Många är varma och vänliga. De unga pratar bra engelska, de flesta andra ingen alls eller mycket litet. Jag har anmält mig till en kurs i rumänska som går på nätet från Lunds universitet, så jag kan förhoppningsvis snart göra mig bättre förstådd.
Vädret är bedrövligt. Jag känner mig som hemma, Siddarth tycker att det är exotiskt. Snöslask och kring nollan. Blött och eländigt. Men snart är det vår, i mars har jag blivit lovad att den ska komma.
Staden är inte särdeles vacker. Det finns några mysiga kvarter, men det mesta av det pampiga och fina blev antingen sönderbombat under andra världskriget, eller förstördes i de två stora jordbävningar som skakat Bukarest.
Ett mycket vackert inslag är dock kyrkorna. Man är kristet ortodox här. Kyrkorna har torn som i Ryssland, vackra fönster och när vi gick förbi en här i närheten i söndags ljöd vacker körsång högt ut på gatan. Magiskt.
Maten är märkligt nog nästan lika dyr som hemma. Trots att medellönen ligger kring 3000-4000 kronor i månaden. Får det inte att gå ihop. En del rumäner jag pratat med har hänvisat till att många har sålt av land under boomen, spenderat dessa snabba pengar och att denna konsumtion drivit upp priserna. Andra säger helt enkelt att många har väldigt svårt att få det att gå runt. Även om det är mycket bättre ställt här i dag jämfört med för tio år sedan.
Trafiken hade jag hört mycket om innan vi kom. Och visst, det finns långa bilköer och väldigt mycket trafik i city. Men när man har bott i Bombay är det inte mycket som chockar. Trafiken här är förvisso snabbare än i Bombay, men inte alls lika högljudd (man tutar bara vid behov här: inte jämt, som i Indien) och det finns såväl välfungerande kommunikationer samt bra trottoarer. En rumänsk tjej jag träffade höll inte alls med om detta, men det är klart, allt är relativt. Jämfört med Bombay är detta ett paradis: Vi bor mitt i stan, jag kan gå omkring, jag kan åka tunnelbana och bussar och spårvagnar – och det finns fungerande internet både hemma och på kaféer. Vad mer kan man önska sig? Jo, ett nybakat vitlöksnaan och linsgrytan dal tadka. Det längtar jag väldigt mycket efter.
lisa says
Förlåt! Jag råkade just deleta en jättetrevlig och snäll kommentar som låg här, från Magdalena.
Jag har haft stora problem med spammare de senaste månaderna och det verkar bara accelerera. När jag nu var inne och mass-raderade en massa spam så rykte detta inlägg med av misstag, tyvärr.
Om det är någon som har tips på hur man får bukt med alla dessa automatiserade spaminlägg är jag mycket tacksam. Jag har lagt in blockering av vissa ord och även någon IP-adress, hoppas det hjälper.
Anders says
Kul med en Bukarestrapport.
Apropå spam. Har du aktiverat insticksprogrammet Akismet (levereras med WordPress)? Om du har det och fortfarande har problem med spam kanske du även skulle komplettera med andra spamdödare som Bad behaviour och Spam karma.
Martin Roos says
Välkommen hem till Europa. Ska du inte byta ut den där Indienscooterheadern till något mer Rumäskt? Kanske Gheorghe Hagi i en Dacia eller en sån där urgammal gubbe som brukar pryda Yoghurtpaketen här hemma.
lisa says
Anders – tack för tipset! Jag ska försöka fixa det. Aksimet alltså. Och sen de andra om det behövs mer.
Martin: Jo! Det ska jag. Frågan är väl när. Kanske har jag hunnit flytta härifrån innan jag kommit dit på min att göra-lista. Men det är min ärliga avsikt!