Indien är ökänt för sin bakterieflora, och väldigt många turister blir magsjuka här. Men det går absolut att undvika att åka på en ”Delhi belly”.
Nästa vecka får vi storfrämmat från inte mindre än 17 svenskar som ska vara med på mitt och Siddarths bröllop! Inför detta besök publicerar jag nu mina bästa tips för att klara magen. Det är en tuff lista – men om du är här på ett kort besök och verkligen inte vill lägga tid på att vara magsjuk är de bra att följa.
* Tvätta händerna innan du äter något. Alla restauranger har ett tvättställ för gästerna, fråga efter ”hand wash” ifall de inte har toalett. Förhoppningsvis, men långt ifrån alltid, har de även tvål.
* Ha alltid med dig en antiseptisk handtvätt. Det är en liten flaska som bland annat säljs på svenska Apoteket för omkring 50 kronor. Om det inte finns tvål är detta en utmärkt ersättning.
* Om du snusar, knaprar tuggummin eller på annat sätt vidrör munnen regelbundet, tvätta händerna eller sterilisera dem med handtvätt innan du börjar pilla.
* Ät bara på restauranger som ser hyfsat rena och fräscha ut. Använd ditt sunda förnuft.
* Undvik gatumat. Om du absolut vill testa, se till att äta enklare saker där inte så mycket kan gå fel, till exempel stekt bröd. Kolla även hur det ser ut kring gatuståndet, för många gatuståndskockar har varken tillgång till en toalett eller någonstans att tvätta händerna efter de gjort sina behov. (Bakteriell dysenteri smittar genom avföring, och det är ingen rolig sjukdom.)
* Ät ingenting där du kan få i dig kranvatten, exempelvis färska och skölda grönsaker. Om du äter exempelvis raita (en smarrig yoghurtmix), fråga vad det är för vatten den är blandad med. På sämre ställen är det alldeles säkert kranvatten, så undvik.
* Om ditt glas är nydiskat och fortfarande innehåller kranvatten, använd en servett för att torka ur vattnet.
* Skäms inte för att torka av din tallrik med en servett innan du äter, ifall den är dammig eller smutsig. På bättre ställen kan du be om en ny.
* Te och kaffe brukar vara okej, eftersom vattnet kokats.
* Glass och liknande efterrätter är OK på bättre ställen, men undvik det på enklare ställen. Det är ofta strömavbrott och sannolikheten att frysvarorna slängs efteråt är väldigt liten.
* Om du får in kall eller ljummen mat på restaurang, skicka tillbaks den. Maten ska vara färsk och nyligen upphettad så att alla bakterier har dött.
* Undvik drinkar med is i, om det inte är på ett tjusigt ställe eller på ett turisthak. Fråga isåfall vilket vatten isen är gjord på. Mineralvatten eller filtrerat vatten är okej.
* Borsta tänderna i mineralvatten.
Var detta för mycket?
Håll då dessa två, enkla råd i åtanke så klarar du dig rätt långt:
– tvätta händerna före måltider.
– inget kranvatten in i munnen.
Om man är i landet längre tid kan och bör man såklart börja leva normalare. Jag följer själv inget av mina råd längre – utom att jag undviker skitiga restauranger och gatumat, den brukar min mage tyvärr inte klara.
stiftet says
Bra råd! Själv fick jag en helt sublim svampinfektion när jag käkade jordnötter på ett mathak utanför Pushkar, glömde alla de goda råden :)
FEiYPO says
Hi! CiKtbQ
eHbQOahg says
Hi! FAojZFG
yTxoxyRE says
Hi! raPRdP